Gruszki faszerowane

Efektowna przekąska.

Składniki:

- 2 twarde gruszki,
- 4 łyżki cukru,
- szklanka czerwonego octu winnego,
- 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki oliwy, sól, pieprz,
- łyżeczka octu balsamicznego ciemnego,
- 5 dag ser pleśniowego typu rokpol,
- łyżka posiekanych orzechów włoskich,
v - kilka gałązek rukoli

Przygotowanie:

Gruszki obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne. Zgotuj cukier z octem i szklanką wody. Włóż gruszki gotuj 3 min. Pozostaw w wywarze na jeszcze 10 min. Wyjmij Ostudź. Ser pokrusz wymieszaj z orzechami. Napełnij zagłębienia w gruszkach. Gruszki złóż na półmisku ozdabiając rukolą. Miód utrzyj z musztardą, octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzu. Ucierając dolewaj oliwę. Sosem polej gruszki. Udekoruj połówkami orzechów włoskich.

Dowiedz się więcej na temat: gruszki | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje