× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

  • ×

    Treść dostępna również w wersji mobilnej
    na m.interia.pl oraz w aplikacjach na iOS i Android

  •  

    Jabłka w cieście

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Na podwieczorek.

Zdjęcie

Jabłka w cieście /Smacznego
Jabłka w cieście
/Smacznego

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,

Reklama


- 5 jabłek,
- mleko - ok. 0,5 szklanki,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać żółtka i mleko, wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne, maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 1h. 20 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Warzywa i owoce

Smacznego
Więcej na temat:jabłka | dania na słodko

Zobacz również

  • ​Zapach greckiej Wielkanocy

    W tym roku święta w kościele prawosławnym pokrywają się z Wielkanocą w kościele katolickim. Jak wygląda i pachnie prawosławna Wielkanoc w Grecji? więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 26

Reklama

Skomentuj artykuł: Jabłka w cieście

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
alusia

~alusia -

dobre też wchodzą jak się zrobi z maślanka lub kefirem zamiast mleka Pozdrawiam

Reklama