Reklama

Kluski ze śliwkami

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Smak lata.

Zdjęcie

Kluski ze śliwkami /Smacznego
Kluski ze śliwkami
/Smacznego


Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 1 laska wanilii
  • 0,5 litra mleka
  • 60 g masła
  • 3 łyżki + 80 g cukru
  • Sól
  • 60 g semoliny
  • 500 g śliwek
  • Laska cynamonu
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Mielony cynamon

Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko zagotować z masłem, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i wanilią (miąższ i laska), cały czas mieszając. Mleko zdjąć z ognie, wyjąc laskę wanilii, wsypać semolinę, cały czas mieszając. Trzymać na małym ogniu 3 minuty, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna. Zdjąć z ognia, odstawić.

Śliwki poprzekrawać, wypestkować i zagotować z dodatkiem: 80 g cukru, 150 ml wody 100 ml wina oraz z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i dodać do śliwek. Zagotować, a następnie ostudzić.

 W dużym garnku zagotować wodę z solą. Jajko roztrzepać i dodać do semoliny, z masy uformować 12 kulek i gotować 8 minut w osolonej wodzie. Łyżkę cukru wymieszać z cynamonem. Knedle nakładać na talerzyki z sosem śliwkowym i posypać cukrem z cynamonem.


Artykuł pochodzi z kategorii: Warzywa i owoce

Smacznego

REKLAMA

Więcej na temat:Kluski ze śliwkami

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Kluski ze śliwkami

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze: 11,

przeczytane przez: 16 osób Dodaj komentarz

Reklama

Reklama