Reklama

Kluski ze śliwkami

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Smak lata.

Zdjęcie

Kluski ze śliwkami /Smacznego
Kluski ze śliwkami
/Smacznego


Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 1 laska wanilii
  • 0,5 litra mleka
  • 60 g masła
  • 3 łyżki + 80 g cukru
  • Sól
  • 60 g semoliny
  • 500 g śliwek
  • Laska cynamonu
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Mielony cynamon

Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko zagotować z masłem, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i wanilią (miąższ i laska), cały czas mieszając. Mleko zdjąć z ognie, wyjąc laskę wanilii, wsypać semolinę, cały czas mieszając. Trzymać na małym ogniu 3 minuty, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna. Zdjąć z ognia, odstawić.

Śliwki poprzekrawać, wypestkować i zagotować z dodatkiem: 80 g cukru, 150 ml wody 100 ml wina oraz z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i dodać do śliwek. Zagotować, a następnie ostudzić.

 W dużym garnku zagotować wodę z solą. Jajko roztrzepać i dodać do semoliny, z masy uformować 12 kulek i gotować 8 minut w osolonej wodzie. Łyżkę cukru wymieszać z cynamonem. Knedle nakładać na talerzyki z sosem śliwkowym i posypać cukrem z cynamonem.


Artykuł pochodzi z kategorii: Warzywa i owoce

Smacznego
Więcej na temat:Kluski ze śliwkami

Zobacz również

  • Pomysł na świąteczne pierniczki

    Pierniczki są tą pozycją w świątecznym menu, którą z łatwością przygotują nawet osoby stroniące od gotowania. Swoim przepisem na słodki przysmak dzieli się Piotr Ceranowicz, uczestnik 3 edycji... więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Kluski ze śliwkami

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (11)

Dodaj komentarz
Cieplik

~Cieplik -

Ja to lubiech chleb.jest to podstawa mego jadlospisu.Pierogi ,kluski na slodko to dla mnie deser.No makaron z sosem to zjem od razu 1 kg. tak lubie. Mam 182 cm, 98 kg. i dobrze sie czuje.Wypijam jedno piwo dziennie 9 % - mocne. Miroslaw

ewwa

~ewwa -

Po co tyle kombinacji ???....nie ma to jak najprawdziwsze knedle ze sliwkami...,a jak fantazja dopisze ,to i sosik śliwkowy można dodać.......

alka

~alka -

to nie są kluski ze śliwkami tylko KLUSKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM, a to zupełnie inna postać rzeczy.

ona

~ona -

ciekawe rozwiązanie, bo nie trzeba się bawić w nadziewanie kulek ;)

kuchcik

~kuchcik -

semolina - kasza manna

Gość

~Gość -

Świetne są też rożki ze śliwkami link

Załączniki:
Tosia

~Tosia -

Ja też nie wiem co to ta semolina, ale poczytałam że to jakiś gatunek mąki używanej w przemyśle, więc chyba raczej nie dostępnej :))), już za niedługo będziecie przepisy pisać po łacinie żeby tylko czymś zadziwić i najważniejsze by wstawić jakieś dziwne słowo a od razu zrobi furorę i wszyscy będą podziwiać ;))) a powiem tak każdy przepis jest taki sam tylko każdy inaczej dana potrawie wykonuje i tu jest tylko odmiana.No chyba że dodasz semoliny ;)) zamiast mąki gruboziarnistej ;)))))

trus

~trus -

najlepsze ciasto z truskawkami. proste w wykonaniu i smakowite. Puszysty biszkopt oraz soczyste truskawki link

Załączniki:
ja@@

~ja@@ -

co to jest ta semolina ten przepis dla wytrwałych

Reklama

Reklama