Maślaki z kalafiorem

Z letniej kuchni.

Składniki :

- 1 średniej wielkości kalafior,
- 10 - 15 maślaków,
- 0.5 bochenka czarnego chleba (litewski żytni 450 g),
- 1 szkl. mleka,
- 8 jaj,
- 100 g żółtego sera,
- sól,
- czarny mielony pieprz
Do upiększenia:
- 5 maślaków,
- 5 kawałeczków kalafiora,
- nać pietruszki,
- masło do posmarowania formy do pieczenia.

Reklama

Przygotowanie:

Chleb pomoczyć w mleku i zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wymieszać z 2 ubitymi jajkami i złożyć do posmarowanej formy, wyrównać powierzchnię. Maślaki ugotować w posolonej wodzie razem z pokrajanym w duże kostki kalafiorem. Zostawić maślaki do upiększenia, a resztę zmielić lub drobno skroić, posolić, przyprawić pieprzem i wyłożyć do formy na chleb. Na górę warstwa kalafiorów w kawałeczkach. Ubić 6 jaj, wymieszać z potarkowanym serem i zalać kalafiory. Górę upiększyć i piec w piekarniku w temp. 200 st. C. Gotową potrawę upiększyć natką pietruszki.

Dowiedz się więcej na temat: kalafior | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje