Omlet ze szpinakiem

Z dodatkiem łososia lub boczku.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 75 dkg szpinaku,
- 1 pojemniczek śmietany (0,25 l),
- 1 ząbek czosnku,
- 6 jaj,
- pół szklanki wody,
- 1 łyżka masła,
- 4 plasterki wędzonego łososia lub boczku,
- sól, gałka muszkatołowa, koperek.

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie przebrać, opłukać i wrzucić do 1 litra wrzącej wody. Można gotować go z odrobiną masła lub oleju. W trakcie gotowania liście kilkakrotnie odwrócić, a gdy ściemnieją, przełożyć na cedzak i opłukać zimną wodą. Odcisnąć, po czym drobniutko posiekać. Śmietanę (może być 18-procentowa), wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu zamieszać, posolić i przyprawić gałką muszkatołową. Dodać posiekany szpinak, doprawić do smaku. Ponownie zagotować i odstawić. Jajka dokładnie umyć w gorącej wodzie. Następnie wbić do miski i dobrze wymieszać z wodą, troszkę posolić. Masło rozpuścić na patelni, a potem wlać rozbite jajka. Nie mieszać w trakcie smażenia. Zdjąć z ognia, kiedy omlet nabierze złocistego koloru. - nie powinien być jednak bardzo wysmażony. Wędzony boczek należy odrobinę podsmażyć. Plastry można pokroić na mniejsze porcje, lecz nie tak, żeby na patelni powstały drobne skwarki. Szpinak i omlet nałożyć na talerze. Danie przybrać plasterkami łososia lub przygotowanego boczku. Łososia skropić sokiem cytrynowym. Omlet można przybrać gałązką świeżego koperku.
Czas przygotowania 30 minut

Więcej przepisów na omlety!

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: omlet | jaja | szpinak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje