Placki ziemniaczane

Słodko lub pikantnie.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 8-10 ziemniaków średniej wielkości,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia

Składniki:

Ziemniaki obierz, umyj, 3/4 zatrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj.Cebulę obierz posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wbij jajko, wsyp oba rodzaje mąki. Przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Rozgrzej olej. Łyżką nabieraj po porcji masy i układaj na oleju formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na bibule aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj na słodko posypane cukrem lub w wersji pikantnej.
Czas przygotowania: 45 minut

Dowiedz się więcej na temat: placki | placki ziemniaczane | ziemniaki | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje