Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Klasyczny przepis.

Przepis na 5 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula + 1/2 cebuli do pieczarek,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 0,5 kg. pieczarek,
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:

Pół cebuli posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone w cząstki pieczarki i przesmażyć na złoty kolor. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i dodać do pieczarek, zagotować, oprószyć majerankiem i doprawić solą i pieprzem, gotować do zgęstnienia. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, zetrzeć także pozostałą cebulę. Do masy dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na złoty kolor i podawać z sosem pieczarkowym. Czas przygotowania: 45 min.

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | placki | ziemniaki | placki ziemniaczane

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (7)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje