× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Klasyczny przepis.

Zdjęcie

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym /Smacznego
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
/Smacznego

Przepis na 5 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula + 1/2 cebuli do pieczarek,

Reklama


- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 0,5 kg. pieczarek,
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:

Pół cebuli posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone w cząstki pieczarki i przesmażyć na złoty kolor. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i dodać do pieczarek, zagotować, oprószyć majerankiem i doprawić solą i pieprzem, gotować do zgęstnienia. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, zetrzeć także pozostałą cebulę. Do masy dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na złoty kolor i podawać z sosem pieczarkowym. Czas przygotowania: 45 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Warzywa i owoce

Smacznego

Zobacz również

  • Pizza z szynką i pomidorkami cherry

    Jeśli lubisz więcej sera, warto tuż przed końcem pieczenia posypać pizzę drobno startym parmezanem. Można też ułożyć cienkie wiórki parmezanu na gotowej już pizzy (ser nie straci wtedy smaku). więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 14

Reklama

Skomentuj artykuł: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (7)

Dodaj komentarz
SCHIL

~SCHIL -

NAJLEPSZY SOS PIECZARKOWY JAKI W ZYCIU JADLAM ! :)

iwa

~iwa -

a ja dodaje posiekaną natkę pietruszki, też są super ;)

piotr

~piotr -

aby były smaczne i nie łapały oleju zbyt wiele/bo są oleiste/trzeba dodawac wiecej maki niż w tych przepisach

jg

~jg -

Aby plcki były smaczniejsze zamiast mąkinalezy użyć bułki tartej !

plackowa

~plackowa -

to jedno z moich ulubionych dań :)

Viola

~Viola -

Aby placki były smaczniejsze polecam urzeć do nich troche świeżej marchewki. Jak tak robię, placki są pyszne i smaża sie na złoty kolor :)

Reklama