Reklama

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Klasyczny przepis.

Zdjęcie

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym /Smacznego
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
/Smacznego

Przepis na 5 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula + 1/2 cebuli do pieczarek,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 0,5 kg. pieczarek,
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:

Pół cebuli posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone w cząstki pieczarki i przesmażyć na złoty kolor. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i dodać do pieczarek, zagotować, oprószyć majerankiem i doprawić solą i pieprzem, gotować do zgęstnienia. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, zetrzeć także pozostałą cebulę. Do masy dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na złoty kolor i podawać z sosem pieczarkowym. Czas przygotowania: 45 min.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Warzywa i owoce

Smacznego

REKLAMA

POLECANE zwiń

Reklama

Skomentuj artykuł: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze: 7,

przeczytane przez: 95 osób Dodaj komentarz

Reklama

Reklama