Postna kapusta z grzybami

Świąteczne smaki.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 kg kiszonej kapusty,
- 5 dag grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków),
- 10 dag masła,
- sól, pieprz,
- po 2-3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe

Przygotowanie:

1. Grzyby umyć, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Posiekać kiszoną kapustę, włożyć do rondla, zalać taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień. Gotować około 30 minut bez przykrycia.
2. Namoczone grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Wlać razem z wywarem do kapusty, gotować razem, aż grzyby i kapusta będą miękkie.
3. Odparować nadmiar soku z kapusty. Następnie wlać do niej stopione i lekko przyrumienione masło. Danie przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę wymieszać i dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Podawać na gorąco.
Czas przygotowania: 45 minut
1 porcja: 140 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje