× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Przysmaki z selera naciowego

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

To jedno z najstarszych warzyw, wspaniale smakuje, a do tego ma liczne właściwości lecznicze. Jeżeli zastanawiasz się jak przyrządzić selera naciowego, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

Zdjęcie

Sałatka zielona /Smacznego
Sałatka zielona
/Smacznego
Sałatka zielona

Składniki: 30 dag zielonych winogron, 2 łodygi selera naciowego, 1 awokado, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, kilka gałązek oregano, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Winogrona umyć, osuszyć, większe pokroić, usunąć pestki. Seler naciowy pokroić w plastry. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić, skropić 1 łyżką soku z cytryny. Do oliwy dodać pozostały sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dokładnie zmiksować. Wszystkie składniki sałatki połączyć, podawać udekorowane gałązkami oregano. Czas przygotowania 20 min. Przepis na 6 osób. Koszt jednej porcji 1 zł.

Zupa selerowo-orzechowa

Zdjęcie

Zupa selerowo-orzechowa /Smacznego
Zupa selerowo-orzechowa
/Smacznego
Składniki:

- 1/2 pęczka selera naciowego,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 10 dag niebieskiego sera pleśniowego,
- 1 cebula,
- 3/4 lt wywaru drobiowego,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekać, seler pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać selera i chwilę podsmażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę, cały czas mieszając. Zagotować, lekko doprawić solą i pieprzem, dodać orzechy i gotować ok. 15 min. Zupę podawać posypaną pokruszonym serem, dekorować liśćmi selera. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.

Selerowe łódki

Zdjęcie

Selerowe łódki /Smacznego
Selerowe łódki
/Smacznego
Składniki:

- ogórek wężowy,
- seler naciowy,
- 1 mały ser (10 dag) ser pleśniowy niebieski,
- 2 łyżki serka homogenizowanego,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- precelki,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórek rozetnij wzdłuż na pół,wydrąż środki, a łódki pokrój na kawałki ok 5-7 cm dł. Tak samo pokrój łodygi selera (tylko najszersze dolne części), lekko je wydrąż. Pokruszony ser pleśniowy utrzyj ze śmietaną i twarożkiem homogenizowanym. Dopraw solą i pieprzem. Masą napełniaj łódki selerowe i ogórkowe. Na każdej ułóż precelek.

Sałatka selerowo-rzodkiewkowa

Zdjęcie

Sałatka selerowo-rzodkiewkowa /Smacznego
Sałatka selerowo-rzodkiewkowa
/Smacznego
Składniki:

- 1 seler naciowy,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 2 łyżki ziarna sezamowego,
sos (składniki połączyć):
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 0,5 szklanki oleju

Przygotowanie:

Seler naciowy umyć, usunąć włókna, rzodkiewki umyć, pokroić w plastry, połączyć z selerem i posypać ziarnem sezamowym uprażonym na suchej patelni. Polać sosem.
Czas przygotowania: 25 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Warzywa i owoce

Więcej na temat:sałatka | cytryny | sól | seler

Zobacz również

  • Karp ze śliwkami

    Jednym z podstawowych dań wigilijnych jest karp. W nadchodzące święta można zaserwować tę rybę w trochę innym wydaniu - ze śliwkami. Przepisem na "śliwkowego" karpia dzieli się Paweł... więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Przysmaki z selera naciowego

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
młody33

~młody33 -

paluszki krabowe 2 maczki pokrojone w 2cm kawałki seler naciowy sparzony i obrany posiekany w talarki (z krabami w proporci 1:1) mały majonez pegaza (bo słony) jeden jogurt naturalny papryka słodka lub ostra (jak kto woli) (po szczypcie) dwie kopiaste łyzki stołowe ketchupu sól i pieprz do smaku (o ile papryka jest słodka) pozostawić w lodówce na 4-5 godzin (musi się przegryźć) do kawiorka z masełkiem :-))) mhmhmhm pyszota :-) polecam

Reklama

Reklama