Puree z białej fasoli z tuńczykiem

Doskonała przystawka.

Składniki na 6 porcji:

- 2 puszki (po 425 ml) białej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka tuńczyka w oleju (210 ml),
- 5-7 łyżek oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz,
- 2 małe pomidory,
- tymianek,
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Fasolę osączyć, przepłukać, umieścić w misce. Dodać posiekany czosnek. Tuńczyka osączyć. 1/3 ryby odłożyć, resztę dodać do fasoli. Dolać 4-6 łyżek oliwy i zmiksować na puree. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pokrojone w plasterki pomidory układać w miseczkach lub na porcelanowych łyżkach. Następnie nakładać łyżkę puree, dekorować pozostałym tuńczykiem i tymiankiem. Skropić łyżką oliwy i posypać pieprzem (najlepiej prosto z młynka).
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje