Puree ziemniaczane na 9 sposobów

Ziemniaki nie muszą być jedynie oklepanym dodatkiem do drugiego dania, ale prawdziwym arcydziełem stuki kulinarnej.

Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami

Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g sera feta
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Oliwki posiekać, ser pokruszyć. Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę z oliwek, ser, mleko i oliwki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można dekorować oliwkami i fetą.

 Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje