Rzodkiewka zapiekana z szynką

Z tartym serem.

Składniki:

Reklama

- 3 pęczki rzodkiewki,
- 20 dag szynki konserwowej w plastrach,
- 200 ml. wywaru drobiowego,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 10 dag żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć. Wywar zagotować wraz ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami natki pietruszki.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.

Dowiedz się więcej na temat: rzodkiewki | przystawki i przekąski | rzodkiewka | wiosenna kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje