Seler panierowany z sosem serowym

Składniki na 8 porcji: 2 średnie selery, 10 dag orzeszków ziemnych, 10 dag żółtego sera tartego, 2 jajka, 5-6 łyżek mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, 4-5 łyżek oleju do smażenia, sól, pieprz.

1 Selery obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na półtwardo. Wyjąć z wody, odsączyć.

Reklama

2 Orzeszki ziemne posiekać, jajka roztrzepać. Plastry selera panierować w kolejności: mąka (odłożyć 2 łyżki do sosu), jajko, orzeszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3 Masło lekko rozgrzać, zasmażyć na nim pozostawioną mąkę i dodać mleko. Zagotować, doprawić pieprzem i dodać starty ser, cały czas mieszając (nie doprowadzać do wrzenia). Podawać osobno.

Dowiedz się więcej na temat: seler | przepisy | gotowanie | kuchnia | przepisy dla wegetarian | warzywa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje