Seler w owsianej skorupce

Wegetariańska przekąska.

Składniki na 4 porcje:

- główka selera (ok. 750 g),
- 4 łyżki octu winnego białego,
- sól,
- 200 g roszponki,
- 400 g pomidorów,
- mała cebula,
- łyżeczka średnio-ostrej musztardy,
- pieprz,
- sól,
- 8 łyżek oleju,
- 50 g mąki,
- 2 jajka,
- 150 g płatków owsianych,
- 200 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Selera przekroić na 4 części i każdą ćwiartkę pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Selera włożyć do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki octu na 5-6 minut.
W tym czasie przygotować sałatkę z roszponki i pokrojonych pomidorów. Sałatkę zalać sosem z pozostałego octu, 3-4 łyżek oleju, pokrojonej w drobną kostkę cebulki, musztardy, soli, pieprzu i odrobiny cukru.
Obgotowane selery osączyć i przelać zimną wodą, a następnie panierować w mące, jajku roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i płatkach owsianych.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i smażyć selery na złoty kolor. Podawać z sałatką i kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje