Smażony kalafior

W cieście piwnym.

Składniki:

  • 125 g mąki
  • Sól, biały pieprz
  • 2 jajka
  • 250 ml piwa
  • 1 pomidor
  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego
  • Pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 250 g chudego twarogu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 kg kalafiora
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 l oleju do frytowania

Reklama

Składniki:

 Mąkę zmieszać z solą i pieprzem, dodać, jajka i piwo, odstawić na 30 minut. Pomidora pokroić w kostkę, zmieszać z sosem słodko-kwaśnym. Czosnek niedźwiedzi pokroić w cienkie paski i zmieszać z jogurtem i twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Z pietruszki oberwać listki i dodać do ciasta. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z przygotowanymi sosami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje