Truskawki zapiekane

Oryginalny przepis.

Składniki:

Reklama

- 0,5 kg. truskawek,
- 2 jajka,
- 2 łyżki maki,
- 2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu,
- sól, pieprz,
- kilka listków tymianku do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osuszyć, oszypułkować. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, połączyć z żółtkami, z potem delikatnie z mąką, dodać pieprz i wymieszać. Truskawki ułożyć w natłuszczonych, żaroodpornych foremkach, przykryć sosem pieprzowym i zapiekać ok. 5 min. w nagrzanym do 200 st. C piekarnika ok. 5 min. Podawać udekorowane listkami tymianku. Czas przygotowania 45 min. Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: truskawki | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje