Wiejskie ciasto ziemniaczane z kabanosami

Pożywne i smaczne.


Reklama

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 125 g sera żółtego
  • 600 g śmietany
  • Pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

300 g ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i ubić.

Mąkę, cukier i płaską łyżeczkę soli wymieszać w misce. Wlać drożdże rozpuszczone w 250 ml cieplej wody, dodać oliwę i ubite ziemniaki. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 45 minut w cieple miejsce.

Ponownie wyrobić i rozwałkować na blasze piekarnika (32x39 cm). Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.

Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, ser utrzeć. 400 g ziemniaków obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ciasto posmarować 200 g śmietany i nałożyć pokrojone ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć kabanosy ser, posypać rozmarynem.

Piec 25 minut w 200 st. C.

Pozostałą śmietanę doprawić rozmarynem, zgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Ciasto podawać z dipem.


Dowiedz się więcej na temat: Wiejskie ciasto ziemniaczane z kabanosami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje