Zapiekana cukinia

Pyszna letnia zapiekanka.


Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 ząbek czosnku
  • 800 g cukinii
  • 2 szalotki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łodyżek natki pietruszki
  • 5 jajek
  • sól, pieprz
  • 75-100 g sera żółtego

  Przygotowanie:

Reklama

Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinię pokroić wzdłuż na pasy o grubości 3 mm. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Czosnek, cukinie i szalotki (w dwóch partiach) przesmażyć przez 2-3 minuty, następnie dodać łyżkę wody i trzymać na ogniu jeszcze 8-10 minut, cały czas mieszając (cały płyn powinien odparować z patelni). Zdjąć z patelni. W taki sam sposób przygotować drugą partię warzyw. Wszystko przełożyć do żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem formy, wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Jajka roztrzepać z łyżka oliwy, doprawić solą i pieprzem, zalać cukinię. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser. Zapiekać w 200 st. C przez 20-25 minut.

Dowiedz się więcej na temat: cukinia | ser | zapiekanka | Zapiekana cukinia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje