Zapiekane ziemniaczki

Klasyczny przepis na ziemniaczki z patelni.

Składniki na 4 porcje

: - 1 kg ziemniaków,
- 150 g wędzonego boczku,
- 3 cebule,
- po pół pęczka zielonej pietruszki i cebulki,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 500 g twarożku

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wymyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, zdjąć z patelni. Cebule pokroić w krążki. Ziemniaki odcedzić, obrać pokroić w plasterki. Cebulkę i pietruszkę pokroić. Do tłuszczu wytopionego z boczku ew. dodać olej. Ziemniaki smażyć 5-6 minut. Dodać cebulę i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać boczek. Ziemniaczki posolić i popieprzyć. Twarożek wymieszać z pietruszką i zieloną cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki dekorować zieloną pietruszką, podawać z twarożkiem.

Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | 45 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje