Ziemniaczki z patelni

Pomysł na pożywny obiad.

Składniki na 4 porcje:

- 800 g małych ziemniaków,
- 300 g marchewki,
- 500 g brokułów,
- sól,
- 300 g schabu,
- cebula,
- 1-2 łyżki sklarowanego masła,
- pieprz,
- 25 g bazy do sosów,
- pół pęczka szczypiorku,
- 100 g śmietany 30 proc.,
- trybulka do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, gotować ok. 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Marchewki obrać pokroić w słupki, brokuły podzielić na różyczki. Zagotować 300 ml osolonej wody. Marchewki gotować 10 minut, brokuły 5 minut. Warzywa odcedzić, wywar zachować. Schab pokroić w kostkę, cebulę również. Masło rozgrzać na patelni i smażyć ziemniaczki ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wywar z warzyw podgrzać i zaciągnąć bazą do sosów. Do sosu dodać posiekany szczypiorek i śmietanę. Mięso, cebulę i marchewki dodać do ziemniaków i smażyć razem. Pod koniec dodać brokuły i sos i gotować jeszcze 2 minuty. Jeszcze raz doprawić. Dekorować trybulką.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | schab

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje