Ziemniaki a la bruscetta

Inspirowane słynną przekąską.


Składniki:

Reklama

 

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 35 g oliwek nadziewanych papryką
  • zielona cebulka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 75 g sera gouda
  • 125 g sera mozzarella
  • tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, poprzekrawać wzdłuż. Pomidory pokroić w kostkę. Oliwki w plasterki. Czosnek posiekać. Młodą cebulkę pokroić - osobno część białą, osobno zieloną.

Połówki ziemniaków ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć na nie pomidory, oliwki, czosnek i jaśniejszą część  cebulki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Sery zetrzeć na tarce i posypać nimi ziemniaki. Zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 15-20 minut.

Wyjąć, posypać zieloną cebulką i natychmiast podawać.


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 500 kJ/119 kcal


Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | przystawki i przekąski | szybkie dania

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje