Ziemniaki pieczone z prawdziwkami

Zapiekane na złoty kolor.

Składniki:

Reklama

- 0,70 kg dużych ziemniaków,
- 20 dag prawdziwków mrożonych,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach, schłodzić, obrać. Prawdziwki po rozmrożeniu osuszyć i pokroić w plastry. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju przesmażyć grzyby, na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Grzyby przełożyć w ciepłe miejsce, a z patelni zdjąć nadmiar tłuszczu, wlać wino i po zagotowaniu śmietankę oraz musztardę. Sos gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Ziemniaki przekroić na pół wydrążyć środek tak, aby powstała 5-1 cm skorupka. Zapiec na złoty kolor w nagrzanym do 220 st. C piekarniku. Prawdziwki układać na talerzach, na nie zapieczone ziemniaki. Do pojemniczków ziemniaczanych nalewać sos, podawać. Można posypać świeżym majerankiem.
Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 8 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kolor | złoty | ziemniaki | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje