Ziemniaki zapiekane z serami

Proste, szybkie i smaczne.

Składniki na 4 porcje:

- 1,2 kg ziemniaków,
- 80 g sera Gouda,
- 80 g sera Cheddar,
- 80 g sera z niebieską pleśnią,
- 80 g twarożku z ziołami i papryką,
- pomidor,
- pęczek szczypiorku,
- pietruszka do dekoracji,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, ukośnie ponacinać i umieścić w natłuszczonej formie. Goudę i Cheddar zetrzeć, a ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Sery i twarożek (nie mieszając ich ze sobą) dodać do ziemniaków. Zapiekać w 200 st. C przez ok. 20 minut. Następnie posypać pokrojonym w kostkę miąższem pomidora i posiekanym szczypiorkiem. Dekorować zieloną pietruszką i natychmiast podawać. Doskonale smakuje z sałatką.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje