Ziołowa galaretka z szaszłykami z krewetek i sosem aioli

Delikatna przekąska.

Składniki na 4 porcje:

- 6 płatów białej żelatyny,
- gałązka pietruszki,
- 2 gałązki trybulki,
- 4 ząbki czosnku,
- limonka,
- papryczka chili,
- zielona cebulka,
- sok z połowy limonki,
-sól,
- łyżka cukru,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 100 g majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu,
- chili w płatkach,
- 16 dużych krewetek,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju,
8 kromek bagietki,
- trybulka i chili do dekoracji

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z pietruszki i trybulki oberwać listki. Czosnek obrać. Jeden ząbek pokroić w drobną kostkę. Limonkę obrać (również z białej skórki pod spodem) powycinać miąższ. Chili pokroić w krążki. Zieloną cebulkę również pokroić. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w 200 ml wody z sokiem z 1/2 limonki, solą i cukrem. Przygotować 4 małe foremki lub filiżanki. Zioła, zieloną cebulkę, miąższ z limonki, czosnek i chili rozdzielić do filiżanek, zalać rozpuszczoną żelatyną. Galaretki ustawić w chłodnym miejscu na 4-5 godzin (najlepiej na całą noc).
Na sos: ząbek czosnku pokroić w drobniutką kostkę, zmieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i chili w płatkach.
Krewetki przyprawić solą i pieprzem, nadziewać na patyczki do szaszłyków. Opiekać na oleju przez ok. 5 minut. Na pozostałym tłuszczu opiec kromki bagietki wraz z 2 pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Galaretki podawać z szaszłykami, sosem i grzankami. Dekorować trybulką, papryczkami chili i usmażonymi plasterkami czosnku.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | galaretka | owoce morza | żelatyna | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje