Baba z warzyw i szynki - Barbara

40 dag chudej szynki (najlepiej formowanej z indyka), puszka minikolb kukurydzy, 20 dag mrożonych minimarchewek, po 15 dag fasolki szparagowej zielonej i żółtej, 2 szklanki bulionu jarzynowego ( może być z kostki), 2 łyżki żelatyny, kilka gałązek natki pietruszki, sól, biały pieprz

Wykonanie:

Reklama

Zamrożoną marchewkę, fasolkę zieloną i żółtą wrzuć się do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości (marchewkę w osobnym garnku), osącz na sicie i wystudź. Minikolby kukurydzy osącz z zalewy. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody . bulion zagotuj, rozpuść w nim żelatynę. Przypraw solą i pieprzem. Szynkę pokrój w równą kostkę. Formę do babki opłucz zimną wodą. Na dno wlej nieco galarety, ułóż listki natki , wstaw do lodówki. Gdy galareta stężeje na bokach formy kładź na przemian strąki fasoli żółtej i zielonej, marchewki i kolby kukurydzy. W środku rozłóż szynkę i pozostałe warzywa. Wlej resztkę wywaru, wstaw do lodówki na 6-7 godzin.

Aby wyjąc galaretę z formy zanurz ją na chwilę w cieplej wodzie.

Babę przygotowuję się ok. 30 minut, a przepis podałam na 8 porcji.

Także jest to potrawa łatwa i szybka do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna i niezbyt kaloryczna, co jak mi się wydaję jest b. ważne :),

pozdrawiam

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje