Babka czekoladowo-orzechowa - Bernadeta

na ciasto: 20 dag mąki, 15 dag orzechów laskowych, 4 jaja, 15 dag masła, 15 dag cukru, 10 dag czekolady deserowej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy; na poncz: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka spirytusu lub rumu; do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa

Wykonanie:

Reklama

Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni. Do mąki dodać proszek, miękki tłuszcz, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać. Następnie dodać aromat, czekoladę i orzechy.

Ciasto wyłożyć do formy na babkę. Piec 60 minut w temp. 170-180 st. C.

Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol.

Upieczone ciasto po 10 minutach nasączyć ponczem.

Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami laskowymi.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | aromat | orzechy | ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje