Babka rumowa - Izabela

50 dag mąki, 6 żółtek, 5 dag drożdży, 3/4 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 10 dag rodzynek, 1/4 l mleka, 2 małe kieliszki rumu, 1/2 szklanki soku gruszkowego, lukier

Wykonanie:

Reklama

3/4 szklanki mąki zalać 1/2 szklanki gorącego mleka, wymieszać, ostudzić, resztę mleka podgrzać, rozmieszać z drożdżami, zaparzoną mąką i 1 łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia, do pozostałej mąki dodać rozczyn, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym i roztopioną, przestudzoną margarynę,

zarobić ciasto drożdżowe, odstawić do wyrośnięcia, dodać umyte i skropione rumem rodzynki, wrobić je w ciasto, ciasto przełożyć do stożkowej formy z kominkiem, kiedy wyrośnie, wstawić do piekarnika o temp. 190°C, piec 50-60 minut, wyjąć, ostudzić, nasączyć ponczem przygotowanym z 1 kieliszka rumu i soku, babkę polukrować, udekorować.

:)

smacznego

Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje