Bakłażany z orzechami - Manana

Składniki: bakłażany, olej, czosnek, mielone orzechy włoskie, kurkuma, suszona czerwona papryka, sól, aceto balsamiko, zielona kolendra, czerwona cebula.

Przygotowanie

Reklama

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na plasterki (pół cm), posolić i odstawić na 10-15 minut. Bakłażany się"spocą", wytrzeć papierowym ręcznikiem. Układać na rozgrzanej patelni z tłuszczem (olej z oliwek lub olej słonecznikowy).Smażyć na rumiano z obu stron. Osobno przygotować gęstą pastę: czosnek starty, mielone orzechy włoskie, kurkuma, suszona czerwona papryka, sól, aceto balsamiko - 1 łyżeczka, 2 łyżki cieplej wody, wszystko wymieszać. Gotową pastą posmarować usmażone plasterki bakłażanu, udekorować obficie zieloną kolendrą. Uwaga: jeżeli nie mamy zielonej kolendry, to dodajemy w paście suszoną zmieloną kolendrę, a bakłażana udekorujemy czerwoną cebulą pokrojoną w plastry-wiórki.

Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę

Dowiedz się więcej na temat: kolendra | papryka | sól | orzech | bakłażan | orzechy | czosnek | czerwona | olej

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje