Chiński WOK - Lea

Egzotyczne danie w Twojej kuchni.

Przepis:

- 400 g. piersi z kurczaka lub indyka
- 30 g. grzybów Mu-Err (w razie braku mogą być jakiekolwiek grzyby dostępne w Polsce) jeśli grzyby są suszone, należy je uprzednio moczyć w cieplej wodzie, ok.20 min.
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwona i żółta (świeże)
- 1 puszka fasoli Mung (w razie braku puszka czerwonej fasoli kidney)
- 1 puszka pędów bambusa (zwracać uwagę aby były w zalewie wodnej bez octu)
- świeże kiełki soi lub z puszki w zalewie wodnej (bez octu)
- 1 puszka ciętej fasolki
-5 dużych łyżek sosu sojowego
- trochę mąki pszennej (do obtoczenia mięsa)
- olej

Przyprawy:

- sól
- imbir
- mielony pieprz zielony (w razie braku może być czarny)
- 50 ml.czerwonego wina wytrawnego

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na kawałki, natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku rozprowadzonym w odrobinie oleju, po czym mięso obtoczyć w mące i odstawić na godzinę do lodówki. Grzyby oprószyć pieprzem i podsmażyć.
Por i paprykę umyć, pokroić i wrzucić do grzybów, po czym dobrze podsmażyć. Następnie wrzucić mięso (jeśli olej odparował należy troszeczkę dolać), po 3 minutach wrzucić kiełki soi, pędy bambusa oraz fasole mung (lub czerwona kidney) a następnie smażyć wszystko około 15 minut na średnim ogniu mieszając. Dolać czerwone wino i sos sojowy. Następnie należy rozluźnić konsystencję dolewając niewielką ilość wody. Przyprawić imbirem, solą i pieprzem i pozostawić gotujące na około 25 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie wcisnąć ząbek czosnku, wrzucić z puszki ciętą fasolkę, wymieszać. Gotować jeszcze ok.5 minut. Gotowe!
Podawać z ryżem lub makaronem.
Czas przygotowania:ok.1 godzina

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas