Chlebek wielkanocny - Dorota

80 dag mąki pszennej, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, saszetka suchych drożdży, 2,5 dkg miękkiego masła, pół litra ciepłej wody, jajko, mąka do posypania stolnicy, masło do wysmarowania formy.

Wykonanie:

Reklama

Przesiać mąkę, sól, cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 10 minut. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciche i spokojne miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części i każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka uwinąć długi pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki. Posmarować blachę masłem i położyć chleby. Wierzch wysmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-45 minut.

Dla mnie rewelacja, każdy musi to spróbować

Dowiedz się więcej na temat: jaja | masło | ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje