Czekoladowe babeczki - fiński przepis przysłała Kissa

2 jajka; 1 1/2 dcl cukru; 3 dcl mąki pszennej; 2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia; 1 łyżka od herbaty waniliowego cukru; 100 g masła lub margaryny; 2 stołowe łyżki kakao; 75 g ciemnej czekolady; około 8 kostek ciemnej czekolady (jedna na każdą babeczkę).

Przyrządzanie

Reklama

Utrzeć czekoladę na tarce z dużymi oczkami. Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Rozpuścić tłuszcz. Ubić jajka z cukrem, dodać je do suchych składników i na końcu dodać roztopiony tłuszcz. Wymieszać ciasto na gładką masę. Rozłożyć na blasze z piekarnika około 8 foremek do babeczek i ponakładać do nich ciasto (do 3/4 wysokości foremek). Nagrzać piekarnik do temperatury +225 stopni i piec w tej temperaturze babeczki około 5 minut. Wyjąć je z piekarnika, nałożyć na każdą kostkę czekolady i włożyć je od nowa do piekarnika, aby się piekły około 10 minut.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | czekolady

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje