Faworki - przysłała Mieczysława

125 g masła; 100 g cukru; 2 jajka; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; 1 łyżka rumu; 500 g mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 500 g smalcu do smażenia; cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Reklama

Masło, cukier i sól utrzeć na gładką masę. Dodać po 1 jajku, stale mieszając. Następnie dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum.

Wyrobić gładkie ciasto, które w konsystencji przypomina ciasto na makaron. Po wyrobieniu rozwałkować cienki kawałek o wymiarach 20x50 cm, po czym wykroić za pomocą noża paski o wielkości 2,5x10 cm. Środek każdego paska naciąć, a końce przełożyć do wewnątrz. Faworki smażyć na gorącym tłuszczu , z obu stron. Osączyć z tłuszczu na białym papierze lub bibule i posypać cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | cukier | ciastka | pączki i faworki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje