Filet z łososia z pikantną konfiturą i rukolą

Artur Sandomierski (Prywatny Szef)

Składniki:

- 200g fileta z łososia,
- 100g rukoli,
- 1 mała papryczka habenero (bez pestek),
- 1 mango,
- sok z połówki pomarańczy,
- łyżeczka masła,
- sól morska,
- 10ml oleju

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik (górna grzałka, 180 st. C).
Wyciskamy sok z pomarańczy, obieramy mango ze skóry i kroimy w kostkę, siekamy papryczkę i podsmażamy ją (przez chwilę) na maśle (jeżeli lubimy bardzo ostre to proszę dodać pestki), następnie dodajemy mango (dokładnie mieszamy) i po 5 minutach dodajemy sok z pomarańczy.
Gotujemy (na małym ogniu) aż konfitura zgęstnieje.
W międzyczasie wlewamy olej na talerz i z dwóch stron maczamy w nim łososia następnie przekładamy go na blachą (skórą do dołu) solimy i wstawiamy do pieca (na jakieś 20 minut, łosoś będzie gotowy gdy białe bąbelki tłuszczu pojawią się na bokach) Gotowe.
Rukole należy przepłukać wodą i osuszyć, serwować wedle uznania.
Smacznego

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje