Golonka w jarzynach

Przepis nadesłała Ola.

Przepis:

Reklama

1 duża golonka, 2 duże cebule, 1 główka czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 pory, sól, pieprz, wegeta, tłuszcz do smażenia (smalec lub olej).

Golonkę solimy, pieprzymy, obsmażamy w rondlu z jednej strony, po przewróceniu na drugą stronę dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobniutko pokrojony czosnek, podsmażamy. Dodajemy szklankę wody, dosypujemy wegetę i dusimy (podlewając w razie potrzeby wodą). Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce (duże oczka), pory kroimy w plasterki. Kiedy golonka jest już prawie miękka dodajemy jarzyny i dusimy dalej (jarzyny zmienią się w cudowny, gęsty sos). Podajemy z pieczywem, surówką i musztardą. Palce lizać!

Smacznego

Dowiedz się więcej na temat: golonka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje