Indyk pieczony z pomarańczą - Ewa

pierś indyka (80-90 dag), łyżeczka curry, cynamon, jedna bardzo duża pomarańcza (lub dwie małe)

Wykonanie:

Reklama

Najpierw nagrzewamy piecyk do 200 st.C. Bierzemy rękaw albo worek plastikowy do pieczenia, wrzucamy do niego indyczy biust (najlepiej poniżej 1 kg, bo większe bywają łykowate), sok wyciśnięty w jednej bardzo dużej i soczystej pomarańczy, albo dwóch małych i suchawych, curry, szczyptę soli.

Ja dodaję łyżeczkę cynamonu, ale jak ktoś za tym nie przepada, może dać mniej.

Zamykamy rękaw, potrząsamy tym wszystkim, aż się wymiesza, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 st.C, wstawiamy indyka i pieczemy ok. 45 minut.

Dowiedz się więcej na temat: indyk | pomarańcza | indyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje