Karp po toruńsku - mbiwon

karp 1,3kg,włoszczyzna, 1/2kapusty włoskiej,2 cebule, ziele ang.,goździki,mielony imbir,sok i skórka z cytryny, kieliszek wytrawnego wina,szklanka ciemnego piwa, 2 łyżki startego piernika toruńskiego, po 5 dag rodzynek i płatków migdałowych,2 łyżki masła

Wykonanie:

Reklama

Karpia sprawić,natrzeć solą,skropić sokiem z cytryny,wstawić na 1 godz.do lodówki.Warzywa obrać,włożyć do garnka,dodać głowę karpia oraz przyprawy i skórkę z cytryny.Zalać 1 litrem wrzątku,gotować 40min.Przecedzony wywar połączyć z winem.

Zalać nim dzwonka karpia i gotować na małym ogniu ok.15 min.Wyjąć rybę,ułożyć na półmisku żaroodpornym.Wywar z ryby przecedzić,połączyć z piwem i piernikami.Gotować aż sos zgęstnieje,wtedy dołożyć masło,rodzynki i migdały,wymieszać,polać rybę.Wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | ryby | karp | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje