Karp z grzybami i rozmarynem - Karolina

80 dag karpia, tłuszcz, 2 dag suszonych prawdziwków, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki koniaku lub sherry, sól, pieprz, imbir do smaku, gałązki rozmarynu do dekoracji

danie na 4 osoby

Reklama

Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wodą i moczyć przez całą noc. Rano ugotować w wodzie, w której się moczyły. Następnie wyjąć i pokroić w cieńkie paseczki.
2. Oczyszczonego karpia pokroić w plastry. Posypać solą, pieprzem i imbirem. W płaskim naczyniu żaroodpornym rozgrzać tłuszcz. Na gorącym tłuszczu ułożyć karpia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec około 20 minut.

3. Posiekane grzybki wymieszać z koncentratem pomidorowym i alkoholem. Dodać szczyptę soli, pieprzu i imbiru. Powstałym sosem polać karpia około 10 minut przed końcem pieczenia. Gotową rybę udekorować gałązkami rozmarynu i podawać ze świeżym pieczywem.

Przepis szybki, prosty i smaczny.

Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | tłuszcz | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | karp | ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje