Kiełbasa z jabłkami - Mańka

1 kg białej kiełbasy, 3-4 kwaśne jabłka, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka masła, 5-6 ząbków czosnku, odrobina cynamonu, majeranek.

Wykonanie:

Reklama

Kiełbasę włożyć trzeba do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i ponakłuwać widelcem, aby nie popękała. Czosnek pokroić w plasterki i posypać nimi kiełbasę. Jabłka obrać i pokroić w plastry, poddusić je na maśle na małym ogniu, dodać troszkę cukru i cynamonu, jak się podduszą kładziemy na kiełbasie, wszystko posypujemy majerankiem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut - aż skórka się podrumieni, a kiełbasa nie będzie surowa. Palce lizać. Dodatkiem powinna być ćwikła z chrzanem lub sam chrzan.

PS. Zawsze jemy kiełbasę białą ugotowaną lub w żurku, ten przepis jest inny, na początku wydaje się, że smaki są zupełnie przeciwstawne, ale radzę spróbować - niebo w gębie.

Dowiedz się więcej na temat: jabłka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje