Kokosanki

Nadesłał Piotr.

Składniki:

Reklama

1) 40 g. mąki pszennej,
2) 40 g. masła,
3) 55 g. cukru pudru,
4) 1 żółtko,
5) 50 g. kwaśnej śmietany 18 proc.,
6) 5 g. proszku do pieczenia,
7) 70 g. wiórków kokosowych,
8) ½ łyżeczki od herbaty zapachu waniliowego

Przygotowanie:

1) Przesiać mąkę, zmieszać z pozostałymi składnikami (oprócz ziarna kokosowego) i miksować 10 minut, następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.
2) Dość luźne ciasto włożyć na 2 godziny do chłodziarki.
3) Ciasto nakładać łyżeczką na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia w dużych odległościach (5 cm) od siebie, ciastka posmarować białkiem rozmąconym z wodą.
4) Piec na lekko brązowy kolor w temperaturze 120 ºC przez 10 minut, następnie 110 ºC przez ok. 15 – 25 minut w kuchence z termoobiegiem.
5) Otrzymamy ok.30 małych ciastek.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje