Korzenne babeczki - Romcia

4/5 kostki margaryny; 1 szklanka mąki; 1 szklanka cukru; 1 łyżeczka mielonych lub zmiażdżonych goździków; 1 łyżeczka mielonego cynamonu;1/2 łyżeczki imbiru; 4 łyżki czarnego kakao; 2 jaja; 5 łyżek wody lub rumu; 1 opakowanie budyniu waniliowego; 1/2 aromatu migdałowego, 1 paczka cukru waniliowego; polewa: 1/2 szklanki czarnego kakao; 1 szklanka cukru; 2 łyżki wody; 1/2 paczki proszku do pieczenia

article cover
INTERIA.PL

Margarynę, cukier, goździki, cynamon, imbir, kakao, cukier waniliowy, aromat migdałowy oraz wodę lub rum gotujemy 10 minut na średnim ogniu bez przerwy mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz budyń. Mieszamy. Rozbijamy jaja i oddzielamy białka od żółtek. Do ostudzonej masy kakaowo-korzennej dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i żółtka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na osobnej misce ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy uprzednio wysmarowanej margaryna i obsypanej bułka tartą lub kasza manną, piekąc ok.45 minut w temp. 180 stopni C. Możemy je również upiec w papierowych foremkach ok.15 min. w temp. 180 stopni C. Najprostszą metodą sprawdzenia ciasta jest włożenie drewnianego patyczka w upieczone ciasto. Gdy patyczek wyciągniemy suchy/nie oblepiony ciastem, znaczy to iż ciasto jest upieczone.

Polewę przygotowujemy gotując wszystkie składniki. W razie zbyt gęstej konsystencji, należy dodać odrobinę wody. Pamiętajmy aby cały czas mieszać w celu uniknięcia przypalenia czekolady. Na koniec polewamy ciasto polewą.

Życzę smacznego ;-)

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas