Korzenny kurczak duszonyz miodem - przysłała loony_bee

kurczak; na marynatę: łyżka cynamonu, 10 zmielonych goździków, starta gałka muszkatołowa, łyżka miodu naturalnego, 3/4 szklanki miodu pitnego lub wina miodowego ("Baszta"), 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kurczak powinien pozostać w marynacie przez min. 3 godz. najlepiej całą noc. Gdy całość już przemaseruje, wstawić w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika, dusić pod przykryciem ok 60 min. Po tym czasie należy zdiąć pokrywę i ponownie włożyć kurczaka do piekarnika na ok. 15 min. Wyjąć jak tylko się zarumieni. ( Należy uważać, gdyż ze względu na zawartość miodu glazura szybko zmienia barwę ze złocistej w brunatną ) Podawać z gotowanym na sypko złotym ryżem z rodzynkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas