Kurczak na ostro - marwim

<b>Składniki:</b> kurczak, 2 łyżeczki pieprzu tureckiego, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki soli, 4 ząbki czosnku, 6 -8 goździków, liść laurowy, otarta gałka muszkatołowa, 2 łyżeczki ostrej papryki. cebula, oliwa, ziemniaki, ryż.

Przygotowanie

Kurczaka kroimy możliwie w jak najmniejsze kawałki. Przygotowujemy przyprawy: 2 łyżeczki pieprzu tureckiego, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki soli, 4 ząbki czosnku (kroimy go drobno), 6-8 goździków, liść laurowy, otarta gałka muszkatołowa, 2 łyżeczki ostrej papryki. Wszystko mieszamy i posypujemy pokrojonego kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 1/2 dnia lub na noc. Na drugi dzień pół cebuli szklimy na patelni, dodając oliwę lub olej. Następnie wkładamy kurczaka, smażymy z każdej strony i potem podlewamy wodą, około po 45 min dodajemy drugą połowę pokrojonej cebuli, na końcu dodajemy 2 surowe pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie gotujemy ryż na sypko. Wykładamy ryż na talerz i układamy na nim kawałki kurczaka, polewając sosem. Jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień od ugotowania no i super na kaca. Polecam. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas