Kurczak w sosie jajeczno-cytrynowym - Anna

4 porcje kurczaka, sól i pieprz, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 30 gramów masła, 1 zmiażdźony ząbek czosnku, 30 gramów mąki, 1/4 litra bulionu z kury, listek laurowy, tymianek, 2 żółtka, 1 łyżka stołowa soku z cutryny, posiekana pietruszka, plasterki cytryny

Wykonanie:

Reklama

Przyprawić kurczka sol i pieprzem. Rozgrzać olej, masło i czosnek na patelni, smazyć kurczaka na wolnym ogniu przez około 12 minut aż się zarumieni.Zdjąć z patelni i odstawić.zlć tkże tłuszcz z wyjatkiem 2 łyżek stołowych. dodac mkę i smażyć przez minutę, energicznie mieszjąc. wlać bulion i zaotować, nie przerywjąc mieszania. włożyć kurczaka na patelnie, dodac listek laurowy , tymianek i dusić pod przykryciem przez 30 minut aż zmięknie.Położyć kurczaka na talerzu. z sosu wyciągnać zioła i wyrzucić. wymieszać żółtka z sosoem z cytryny i z trzema łyżkami sosu. wlać na patelnie i podgrzać łagodnie aż zgstnieje. nie gotować. mięso polać sosem i przybrać pietruszką oraz plasterkami cytryny.

porcja dla 4 osób.

SMACZNEGO!!

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje