Kurczak z bazylią - Ninette

Filet z piersi kurczaka; bazylia (świeża lub suszona); czosnek (najlepiej świeży); papryczki chili (albo pieprz cayenne); sok z cytryny; pomidory; ser żółty; sól; pieprz.

Kurczaka umyć i oczyścić z żyłek, błonek itp. Pokroić na porcje ok. 5 cm/5 cm. Skropić obficie sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem (jeśli nie używamy świeżych papryczek,to posypujemy także cayenne)i odstawić na godzinkę,żeby mięso przesiąkło przyprawami i cytryną.

Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Ser pokroić w plastry (ok. 3 mm). Kurczaka usmażyć na złoto, przełożyć do naczynia żaroodpornego i przelać trochę oleju, na którym go smażyliśmy. Na każdą porcję kurczaka położyć plasterek sera i plasterek pomidora.

Posypać czosnkiem pokrojonym w plasterki (ilość wg upodobania, bazylią, solą, pieprzem i chili. Pieczemy w piekarniku 180 stopni przez ok.20 minut co jakiś czas podlewając olejem z dna naczynia.

Potrawa palce lizać. Moja ulubiona. Przyprawy dodaję tak jak lubię. Nigdy nie trzymam się sztywno przepisu. Uwielbiam tego kurczaczka:) Życzę smacznego :)

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas