Kurczak z orzechami - przysłała jtd

pierś z kurczaka; imbir; 2 łyżki oleju, 1 łyżka smalcu, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek sosu sojowego, troszkę wódki, orzechy

article cover
INTERIA.PL

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obtaczać w mielonym imbirze, wrzucić na rozgrzany olej (niewiele - ze dwie łyżki). Wrzucić do tego orzechy (włoskie, pekany lub laskowe). Gdy mięsko zbieleje, zlać na durszlak (ważne, by odcedzić sos, bo psuje potem smak). Rozpuścić na patelni smalec, wsypać do tego cukier i mieszać aż się rozpuści. Wlać sos sojowy, dodać troszkę wódki, by zawrzało. Następnie wrzucić kurczaka z orzechami, mieszać aż wszystko nabierze ładnej, brązowej barwy. Podawać z ryżem na sypko.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas