Lasagne - mój wypróbowany przepis

Przepis nadesłany przez tu-apetito.

Składniki na masę mięsną:

- 1/2 kg mielonego mięsa (próbowałam różne: wieprzowe, wołowe, mieszane, mielone przeze mnie i kupowane gotowe. Najczęściej używam mielonego z łopatki lub szynki),
- 1/2 litra bulionu z kostki,
- koncentrat pomidorowy (mała puszka) lub dodatkowo pomidory krojone z puszki,
- duża cebula,
- ok. 5 dkg mąki,
- 3-5 ząbków czosnku,
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, ale niekoniecznie,
- olej do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, vegeta, bazylia, oregano
Na rozgrzany olej wkładamy mielone mięso, smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy do smaku, zalewamy bulionem z koncentratem oraz pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem na małym gazie. Na drugiej patelni przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ją do mięsa. Można dodać wino. Na końcu wycisnąć czosnek i wszystko dobrze wymieszać. Mamy wspaniały sos boloński do spaghetti.
Jednak do lasagne, trzeba zagęścić ten sos mąką i chwilę pozostawić na ogniu.

Sos beszamelowy:

- 5 dkg masła,
- 5 dkg mąki,
- 1/2 litra mleka,
- łyżeczka soli,
- 5 łyżek sera tartego typu "parmezan",
- 1/2 startej gałki muszkatołowej (Ważne! zetrzeć samemu)
Roztopić masło, dodać mąkę, lekko przysmażyć, zalać zimnym mlekiem i ciągle mieszając zagotować. Dodać sól, ser, gałkę i sos gotowy.
Makaron lasagne (10 płatów) ugotować (ok. 10 minut) w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Makaron wkładać po jednym płacie, ciągle mieszając. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na zmianę makaron (ja kładę 2 płaty na warstwę, jeden cały, a drugi kroję na pół), mięso i sos beszamelowy. Wierzch (może być samo mięso) posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec ok. 40 minut.

Dowiedz się więcej na temat: lasagne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje