Łatwy kurczak w papryce - przysłała Niobe

1 kurczak; 1 duża zielona papryka (paski); 4 ziemniaki (poćwiartowane); 1/4 szklanki oliwy z oliwek; 1 pęczek pietruszki (posiekanej); 1 czosnek (posiekany); 2 goździki, sól, pieprz, oregano, słodka mielona papryka.

Kurczaka oczywiście umyć. Czosnek włożyć pod skórę w miejscu piersi oraz w załamaniach nóg. włożyć go do brytfanki. W wolne miejsca brytfanki ułożyć ziemniaki i paprykę. Posypać wszystko przyprawami. Polać oliwką. Piec w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni C). Od czasu do czasu polewać sosem z brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia zwiększyć płomień, aby kurczak nabrał brązowego koloru. Podawać gorący. Smacznego.

Dowiedz się więcej na temat: czosnek | papryka | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje