Mazurek czekoladowy z bakaliami - przysłała Mieczysława

Ciasto: masło - 25 dkg; mąka krupczatka - 2 szklanki; cukier- 4 łyżki; żółtka - 1 sztuka; gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki; szczypta soli. Polewa: cukier - 1 szklanka; kakao - 3 łyżki; kwaśna śmietana - 3 łyżki; rodzynki - 1 szklanka; smażona skórka pomarańczowa -10 dkg.

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier i szybko połączyć tłuszcz z suchymi składnikami, aby powstały maleńkie grudki przypominające bułkę tartą. Dodać ugotowane na twardo i przetarte przez sito żółtko, a także śmietanę i sól, zagnieść ciasto , odłożyć je na pół godziny do lodówki. Po czym z 3/4 rozwałkować placek o wym.30x20cm, a z pozostałej części uformować wałeczek, którym należy oblepić brzegi placka. Piec w temp. 220 st. C 8-10 min. Rodzynki umyć i moczyć 15 min. w letniej wodzie, skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę.

Przygotować polewę: w rondlu wymieszać cukier z kakao, dodać śmietanę, gotować, stale mieszając, na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć. Gotować jeszcze 5 minut, dodać bakalie, wymieszać. Wylać polewę na zapieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu można posypać mazurek wiórkami kokosowymi.

Dowiedz się więcej na temat: rodzynki | kakao | szklanka | masło | ciasto | cukier

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje