Mazurek - Joanna

2 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru pudru, 40 dag masła lub margaryny, 40 dag maku, 3 jajka, 1 esencja migdałowa; do wysmarowania formy: 1 łyżka tłuszczu; Polewa: 1 szklanka cukru, sok z 1 cytryny, 1 esencja migdałowa

Wykonanie:

Reklama

Najpierw musimy sparzyć mak. Zostawiamy go na noc , a następnego dnia odsączamy i mielimy dwa razy. Żółtka oddzielamy od białek i następnie te żółtka ucieramy masłem i cukrem pudrem. Do powstałej masy dodajemy esencję migdałową. Z białek ubijamy pianę i razem z mąką oraz makiem dodajemy do masy żółtkowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę z cukru i pół szklanki wody. Można też użyć gotowej polewy.

Kiedy zagotujemy cukier z wodą ,po przestygnięciu ucieramy go drewnianą łopatką , wlewamy sok z cytryny oraz esencję i mieszamy. Lekko ostudzone ciasto polewamy ciepłą jeszcze polewą. Przybieramy mazurka tym, co lubimy najbardziej-ja dekoruję go kandyzowanymi owocami lub gotowymi kupionymi figurkami marcepanowymi i czekoladowymi.

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | sok

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje