Mazurek makowy z masą kokosową - Małgorzata

na biszkopt: 1 szklanka białek, 1 szklanka maku (suchego), 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; na masę: 2 paczki wiórków kokossowych (po 100g.), 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 lyżek cukru, 5 łyżek mąki, 5 łyżek mączki ziemiczanej, 1 kosta masła roślinnego

Wykonanie:

Reklama

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem pudrem, powoli dodawać resztę składników delikatnie mieszając. Piec ok.25 minut w temperaturze 200 stopni, na prostokątnej blasze. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Masa:

Wiórki zalać mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodać obie mąki i jeszczę chwilę pogotować. Odstawić w chłodne miejsce. Do zimnej masy dodawać powoli utarte masło roślinne.

Połowę biszkoptu ułożyć na paterze, następnie wyłożyć połowę masy kokosowej, przykryć biszkoptem. Resztę masy wyłożyc na biszkopt, rozsmarować na brzegach i górze. Całość można jeszcze polać polewą czekoladową i udekorować.

Smacznego!*

Dowiedz się więcej na temat: cukier | biszkopt | szklanka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje